WELKOM OP MIJN WEBLOG

Dit blog is in de loop der jaren veranderd. Ooit ging het vooral over de bibliotheek, nu gaat het meer over lezen en taal. (Wie denkt: de bibliotheek gaat toch óók over lezen en taal, ziet dat anders dan ik.) Ooit werd het elke dag bijgehouden, nu minder regelmatig. Wat hetzelfde gebleven is: opmerkingen zijn van harte welkom.

zondag 25 januari 2009

Moralistisch open deur-praatje


The Open Door
, foto uit 1844, hier gevonden


Al jaren las ik elke ochtend als ik naar mijn werk ging in de trein ongeveer een kwartier (tot aan Den Haag) in de Metro. In die krant staan elke week wel een paar moorden, althans zo herinner ik het me. Je kunt die moorden natuurlijk overslaan, maar dat lukte me nooit, ik las altijd het hele verhaal en dacht dan: wat zijn de mensen en de wereld toch slecht/gek/tragisch enz. En dan bleef ik nog wel eens een tijdje aan zo'n verhaal denken en stelde mijn huisgenoten er 's avonds soms ook van op de hoogte.

Om redenen die ik me niet meer herinner (als er al van een echte reden gesproken kan worden) ben ik een paar maanden geleden overgestapt op De Pers. In die krant staan bijna nooit moorden, althans niet het soort moorden waar de Metro zo graag verslag van doet (drama's in de relationele sfeer, roofovervallen e.d.). Ik word op dat gebied dus meer niet meer geïnformeerd. Voor het aantal moorden in Nederland maakt het niks uit en mijn geestelijk welbevinden is er misschien een pieklein beetje op vooruitgegaan. Mijn huisgenoten lijken er ook niks aan te missen, ze vragen in elk geval nergens naar.

Ik dacht hier aan omdat ik de laatste tijd wel eens mensen hoor klagen over een 'information overload'. Vooral bibliotheekmensen schijnen daar last van te hebben omdat 'informatie' hun specialisme is, heet te zijn of zou moeten zijn, afhankelijk van hoe je het wilt zien.

Zelf heb ik van een 'information overload' m.b.t. mijn werk eerlijk gezegd geen last. Mijn werk is in elk geval níet dat van informatiespecialist, maar dat van collectiemaker en dat dan nog alleen voor zorginstellingen. Om bij te houden wat zich op dat gebied afspeelt kun je het nog heel goed zonder feedreader stellen.

Ik heb dus makkelijk praten en ik begrijp heus wel dat het elders anders is. Maar ik denk ook dat het van allerlei dingen op de hoogte willen zijn soms iets verslavends heeft zonder dat het iets verandert of toevoegt aan je dagelijkse werkzaamheden. Bovendien gaat het zoveel mogelijk willen verzamelen van informatie altijd ten koste van de diepgang omdat een dag nu eenmaal maar 24 uur heeft en je ook nog moet slapen en eten en je kinderen naar zwemles brengen.

Misschien valt het eens te proberen om bepaalde dingen waarvan je je toch al half-en-half afvraagt waarom je ze eigenlijk wilt weten (zoals ik dat had met de moorden) gewoon eens een tijdje niet meer te lezen en even af te wachten hoe dat uitpakt. En als je achteraf toch denkt dat je wat gemist hebt kun je het altijd nog googelen of aan een collega vragen.

Beetje een moraliserend praatje vandaag, dat geef ik toe. Beetje een open deur ook, inderdaad. Maar ja, het stónd er boven en je bent het toch gaan lezen...

9 opmerkingen:

  1. Ik heb de tv jaren geleden de deur uitgedaan. Zó lekker rustig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dag Astrid,
    Wij hebben hier thuis jarenlang geen tv gehad, totdat het protest van de kinderen ertoe leidde dat hij er alsnog kwam. De oudste was toen al een jaar of 15. Zelf kijk ik zelden, alleen bij nationale rampen als de vuurwerkramp of bij internationale als 9-11 en heel af en toe een stukje Pauw en Witteman. En, ik moet het eerlijk bekennen, ik heb enkele jaren het meeste van Idols gevolgd... Dat kwam omdat ik een keer na een tandartsbehandeling zó'n kiespijn had dat elke afleiding welkom was en ik met mijn kinderen meekeek en daarna, net als bij de moorden in de Metro, een beetje verslaafd raakte. Met z'n allen kijken, thee met koekjes, mensen die tot ster worden gemaakt, het had wel wat. Maar ik mis het niet nu het er niet meer is.
    Dit zag je dus blijkbaar elders, of keek je via 'Uitzending gemist'? Soms denk ik ook wel eens dat ik wat mis, maar dat komt niet vaak voor.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Schrijver!

    Even een vraagje: wat is een feedreader? Ik heb er verschillende Engelse woordenboeken op nageslagen -o.a. The Concise Oxford Dictionary- maar ze geven geen van alle dat woord. Of zijn mijn woordenboeken misschien verouderd? Dat zou best kunnen, maar feedreader lijkt me toch geen echt nieuw woord.

    H.gr. 80+

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dag Tachtigplusser,
    Daar heb je me lelijk klem, want dat kan ik niet goed uitleggen... (Ja, inderdaad, dan moet je zo'n woord ook maar niet gebruiken.) Misschien dat iemand anders de moeite wil nemen. Kijk om te beginnen hier maar vast. Wikipedia is voor internetgerelateerde begrippen i.h.a. beter geschikt dan een woordenboek denk ik.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Uitzending gemist gaat vrijdagavond aan. Voor In Europa, Boeken op TV en Andere Tijden. Genoeg voor een hele week ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dag Astrid,
    Dat is dan een interessante vrijdagavond. Lijkt me inderdaad genoeg informatie voor een hele week. Ik zie die programma's nooit en da's misschien wel een beetje zonde, maar een week is veel te snel om. Misschien zou tv kijken in de trein wel wat zijn.
    Groet, schrvrdzs

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Schrijver,

    Je merkt dat ik mijn werkgerelateerde informatie maar in stukken en brokken tot me neem. Zo lang na verschijnen nog een reactie op je bericht!

    Ik lees zelf eigenlijk nooit een krant, maar voel me daar wel schuldig over. Een bibliothecaris hOOrt toch op de hoogte te zijn van wat er in de wereld speelt? En al die bijzondere romans lees ik ook niet. Ja, op vakantie een paar, maar dat is natuurlijk niet genoeg om bij te blijven.

    Wat ik eigenlijk wil zeggen ... Ik weet niet waarom anderen last hebben van informatie overload, maar ik heb het denk ik uit schuldgevoel. En ik kan me voorstellen dat het bij anderen verergerd wordt doordat je dingen tegenwoordig ook al snel moet weten. Als je het hoort van iemand die je spreekt, ben je eigenlijk al te laat.

    Hmmm, interessant onderwerp, en veel te klein hokje om m'n commentaar in te plaatsen. Maar anders bezorg ik anderen vast weer 'information overload'

    Groeten,

    Informatiegebruiker (echte naam bij de redactie bekend?)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ha Informatiegebruiker,
    Gelukkig heb ik mijn 'recente reacties'-widget, dus geen reactie ontgaat me. Hartelijk dank! Wat me zeer aangenaam trof was de term 'werkgerelateerde informatie'. Dat ik daar in jouw ogen iets aan bijdraag/-droeg stemt (even) zeer tevreden.
    Aan je stuk kan ik niet veel toevoegen. Het is geloof ik voor iedreen anders, maar een beetje raar vind ik eigenlijk wel dat je je 'Informatiegebruiker' noemt en toch geen krant leest. In mijn ouderwetse ogen is voor de 'informatie van alledag' de krant nog steeds het meest informatief. Ik lees hem zelf slecht, maar vraag soms opheldering over iets aan een huisgenoot die veel weet. Ik vraag dan wel eens 'hoe weet je dat toch allemaal?' En het antwoord is eigenlijk altijd: uit de krant. Ook nu ik Jonathan Littell lees over WO II blijkt dat mijn huisgenoot alles wat daar in staat allang wist en niet door boeken over WO II te lezen, maar ook uit de krant.
    Dit was geloof ik even een zijspoor...
    Je naam is voor mij toch vooral 'Informatiegebruiker' en ik ken je vooral door je interessante blog uit de 23dingen-tijd.
    Groet, schrvrdzs
    p.s. Waarom zou je alles altijd meteen moeten weten? Ik vind het altijd wel fijn als iemand me ergens op wijst. Je kunt toch niet alles zelf bijhouden? Als je denkt het wel te kunnen sluit je waarschijnlijk je ogen voor veel dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ja, nou ga ik me toch weer schuldig voelen ...
    Even ter verduidelijking, ik heb wel een krant, en mijn echtgenoot leest die zeer grondig. Dus af en toe krijg ik wel een krant onder m'n ogen geschoven met de opdracht "dit moet je lezen". Maar dat vind ik niet echt krantlezen. Dan houd je in mijn optiek van dag tot dag het wereldnieuws bij.
    En dat 'wereldnieuws' vind ik vaak niet belangrijk genoeg om veel tijd aan te besteden. Het veroudert zo snel ... Ik denk dat het niet helemaal past bij de manier waarop mijn hoofd werkt. Ik vind het veel interessanter om in een onderwerp te duiken en daar dan na verloop van tijd van alles over te weten.

    Gek trouwens, dat het eerder als positief wordt ervaren als je de tv de deur uit doet en eerder als negatief als je dat met de krant doet ;-)

    P.S. Zijn de verificatiewoorden 'gewoner' geworden? Mijn woord is glancen.

    BeantwoordenVerwijderen